چک لیست قبل از بارداری ؛ اقدامات مهمی که پیش از باردار شدن باید انجام دهیم.

اقدامات پیش از بارداری

بارداری را می‌توان مهم‌ترین اتفاق زندگی مشترک یک زوج دانست. این اتفاق خوشایند نیاز به یک چک لیست قبل از بارداری و پیش نیازهایی دارد که هر زوج قبل از حاملگی یا تصمیم برای بچه‌دار شدن باید آنها را رعایت کنند تا این دوران راحت‌تر سپری شود. نقش خانم‌ها در تصمیم‌گیری برای باردار شدن کمی پررنگ‌تر از آقایان بوده و باید برای سلامتی خود اقدامات بیشتری انجام دهند. اقدامات قبل از بارداری بر روی کارهایی تمرکز دارند که قبل و در حین بارداری انجام می‌شوند تا احتمال داشتن یک کودک سالم افزایش یابد.

برای برخی از خانم‌ها آماده شدن بدن برای بارداری چند ماه طول می‌کشد و برای بعضی هم ممکن است بیشتر طول بکشد. چه اولین، دومین یا سومین فرزند شما باشد، اقدامات زیر به شما کمک می‌کند تا برای سالم‌ترین بارداری ممکن آماده شوید. در ادامه چک لیستی را آماده کرده‌ایم که پیش از تصمیم به بارداری باید آنها را انجام دهید.


اقدامات و چک لیست قبل از بارداری


اقدامات پیش از بارداری


ورزش کنید

پیش از اینکه نامی برای کودک خود انتخاب کرده و یا به فکر خرید لوازم سیسمونی او باشید، باید ابتدا به فکر سلامتی بدن خود باشید. از زمانی که کم‌کم به فکر بارداری افتاده‌اید باید ابتدا به فکر سلامت جسم خود باشید. ورزش کردن به شما کمک می‌کند تا زایمان راحت‌تری داشته باشید. روزی ۳۰ دقیقه از زمان خود را به ورزش اختصاص دهید تا قلب شما در روز بتواند پمپاژ بیشتری انجام دهید. پیاده‌روی، دوچرخه‌سواری و شنا ورزش‌های مفیدی هستند که قلب شما را به پمپاژ بیشتر وادار می‌کنند و بهتر است در چک لیست قبل از بارداری خود قرار دهید. کلاس‌های مخصوص قبل از بارداری نیز انتخاب مناسبی هستند. برای آشنایی بیشتر مقاله بهترین ورزش های دوران بارداری را مطالعه کنید.

تغذیه سالم پیش از بارداری


برای چند ماه حداقل تغذیه سالم داشته و از تنقلات پرهیز کنید!

تغذیه بارداری بسیار اهمیت دارد و تنها کاری که قبل از حاملگی در این مورد باید انجام دهید این است که غذای سالم و مقوی بخورید. مقدار زیاد پروتئین، آهن، کلسیم و اسید فولیک موادی هستند که بدن شما به آنها احتیاج دارد. میوه‌ها، آجیل، سبزیجات، غلات سبوس‌دار و لبنیات کم‌چرب از جمله مواد غذایی هستند که احتمالا پزشک برای داشتن تغذیه سالم برای شما تجویز خواهد کرد. فست فود، غذاهای پرچرب و انواع نوشابه‌ها و سایر غذاهای پرکالری جزو ممنوعیت‌های دوران بارداری هستند و بایستی از برنامه غذایی خود حذفشان کنید. از همسر خود بخواهید که در این برنامه غذایی به شما ملحق شده تا کار برای شما ساده‌تر شود.

فولیک اسید / folic acid


فولیک اسید مصرف کنید

مصرف فولیک اسید با مشورت پزشک یا متخصص تغذیه از مواردی است که پیش از اقدام برای بارداری حتما باید انجام دهید. اهمیت مصرف این ماده در مراحل رشد جنین به اندازه‌ای است که در عدم نقص جدی جنین تاثیر بسزایی دارد. مصرف اسید فولیک قبل از بارداری کمک می‌کند تا جنین شما از دچار شدن به نقص عضو و یا عدم رشد و شکل‌گیری صحیح اعضای بدن در امان بماند.

ویتامین B را می‌توانید در غذاهای بسیاری از جمله سبزیجات با برگ‌های سبز تیره، مرکبات و لوبیا پیدا کنید اما فرصت کم است و برای جذب میزان کافی اسید فولیک نیاز به مصرف قرص آن دارید. با پزشک متخصص خود مشورت کرده و از مصرف روزانه یک عدد قرص اسید فولیک شروع کنید. هر روز به 400 میکروگرم اسید فولیک نیاز دارید که این مقدار در بیشتر قرص‌های مولتی ویتامین وجود دارد.

کنترل وزن پیش از بارداری


مواظب وزن خود قبل از بارداری باشید

لاغر بودن زیاد می‌تواند باردار شدن را برای شما دشوارتر کند. اضافه وزن بیش از حد نیز می‌تواند مشکلاتی مانند دیابت و فشار خون بالا را در پی داشته و همچنین پروسه بارداری را طولانی‌تر کند؛ چیزی که شما آن را نمی‌خواهید! در خصوص اینکه چه وزنی برای شما مناسب است باید با پزشک متخصص زنان و پزشک تغذیه خود مشورت کنید.


قبل از بارداری آزمایش کامل انجام دهید

آیا می‌خواهید در خصوص برنامه خود برای بارداری با فردی مشورت کنید؟ بهترین فرد، پزشک متخصص شماست. با پزشک خود مشورت کرده و پیش از اقدام به بارداری از او بخواهید تا یک چک آپ کامل برای شما بنویسد. آزمایش‌های مورد نیاز را انجام داده و در صورت نیاز واکسن‌های لازم را بزنید. پس از انجام این آزمایش، پزشک شما نحوه مدیریت بهداشت شخصی و عمومی و همچنین داروهایی که مجاز یا ممنوع از مصرف آنها هستید را با شما در میان خواهد گذاشت.


مشاوره ژنتیک قبل از بارداری انجام دهید

هیچ پیش‌گویی وجود ندارد که به شما بگوید فرزند زیبای شما چشمان رنگی یا مشکی خواهد داشت و یا حتی چشم‌هایش شبیه چشم شما خواهد شد! اما اگر سابقه خانوادگی شما و همسرتان، شما را در معرض خطر ابتلای کودک به اختلالات ژنتیکی قرار می‌دهد ممکن است پزشک‌تان آزمایش‌هایی را پیش از بارداری برای پیش‌بینی به شما توصیه کند. آزمایش خون و یا بزاق دهان می‌تواند مشخص کند که آیا ژن‌هایی که مستعد فیبروز، سندرم X شکننده و سایر بیماری‌های ژنتیکی هستند در ژن شما وجود دارد یا خیر.

مراجعه به دندان پزشک پیش از بارداری


به دندان‌پزشک مراجعه کنید

اگر جز افرادی نیستید که طبق برنامه مشخص به دندان پزشک جهت بررسی سلامت دندان و لثه خود مراجعه می‌کنید باید به شما بگوییم که باید در چک لیست قبل از بارداری خود این مورد مهم را قرار دهید. این‌کار برای کودک و همچنین زیبایی لبخند شما مفید است. بارداری احتمال ابتلا به بیماری لثه را افزایش داده و یک مشکل کوچک در خصوص بهداشت دهان و دندان می‌تواند منجر به زایمان زودرس شود. بنابراین به سلامت دندان‌های خود اهمیت داده و مسواک، نخ دندان و دهان‌شویه را فراموش نکنید.


کافئین را ترک کنید

برخی از متخصصان توصیه می‌کنند که چنانچه تصمیم دارید بچه‌دار شوید، قبل از بارداری و همچنین در دوران حاملگی بیش از ۲۰۰ میلی‌گرم کافئین در روز مصرف نکنید. فواید قهوه و چای از نظر علمی به اثبات رسیده است اما میزان مجاز برای شما تقریبا برابر یک فنجان کوچک قهوه یا چای است. به جای آن می‌توانید از شیر گرم همراه با ادویه‌های مجاز استفاده کنید.


سیگار کشیدن را ترک کنید

مصرف سیگار و قلیان می‌تواند بارداری را برای شما مشکل‌ساز کند. از جمله مشکلاتی که مصرف دخانیات برای خانم‌های باردار پیش می‌آورد می‌توان به زایمان زودرس، وزن کم نوزاد در هنگام تولد و سقط جنین اشاره کرد. همچنین مصرف سیگار نوزاد را در معرض سندرم مرگ ناگهانی قرار خواهد داد. اگر همسر شما دخانیات مصرف می‌کند، از او بخواهید که آن‌‌را کنار بگذارد چرا که دود سیگار و قلیان نیز به همان میزان خطرناک بوده و به باروری مردان آسیب می‌رساند.


نوشیدنی‌های الکلی مصرف نکنید

تمامی پزشکان متخصص توصیه می‌کنند که از مصرف آب جو و یا نوشیدنی‌های حاوی الکل در زمان بارداری خودداری کنید. مصرف الکل به سلامت جنین شما آسیب زده و موجب زایمان زودرس خواهد شد.

پس انداز پیش از بارداری


قبل از بارداری برای کودک خود پس انداز کنید

باداری مخارج بسیاری به همراه داشته و کودک دلبند شما زمانی‌که چشم به این دنیا می‌گشاید نیاز به خدمات و وسایلی دارد که باید برای او تهیه کنید. پس‌انداز کردن پول برای هزینه‌های نوزاد از مواردی است که حتما باید در چک لیست پیش از بارداری قرار دهید. کودک شما تا پیش از اینکه آن را از پوشک بگیرید، به طور متوسط ۸۰۰۰ پوشک استفاده می‌کند! به لباس، صندلی ماشین، کالسکه و کفش و بسیاری موارد دیگری که این کوچولوی زیبا نیاز دارد فکر کنید، ظاهرا باید از همین الان شروع به پس انداز کردن کنید. لیستی از لوازم مورد نیاز کودک تهیه و از الان به دنبال فراهم کردن آن باشید. در نظر داشته باشید که هزینه‌های شما شامل مراجعه به پزشک و موارد این‌چنینی نیز خواهد بود. برای اینکه هزینه‌ها دشوار نشود به مرور به تهیه لباس‌های کودک و خرید کردن بپردازید.


همچنین بخوانید: تغذیه بارداری ؛ چه غذاهایی مناسب دوران بارداری هستند؟


شرایط بیمه و کار خود را بررسی کنید

اگر یک مادر شاغل هستید، شرایط کاری خود را قبل از حاملگی، در زمان بارداری و پس از آن بررسی کنید. برخی از شرکت‌ها، در زمان بارداری و پس از آن مرخصی با حقوق و برخی دیگر مرخصی بی‌حقوق می‌دهند. شرایط را سنجیده و زمان مناسب برای بارداری را انتخاب کنید. پزشکان و بیمارستان‌هایی که می‌توانید برای بارداری به آنها مراجعه کنید را بررسی کنید.

سفر پیش از بارداری


سفر کنید

پیش از اقدام برای بارداری، یک سفر لذت‌بخش به مکانی آرامش‌بخش را با همسر خود تجربه کنید. از سفر خود لذت برده و در خصوص اقدام به بارداری با همسر خود صحبت کنید. پس از بارداری کارهای زیادی دارید که باید با همکاری هم انجام دهید. در این مسیر، تنها بودن کار دشواری است؛ نیاز به همراهی شریک زندگی‌تان از اهمیت بالایی برخوردار است. گفتگوی کاملی در این خصوص باهم داشته باشید.

سخن پایانی


بارداری را می‌توان شیرین‌ترین اتفاق زندگی یک بانو دانست. لذت شیرینی که حاضریم برای آن از تمام راحتی و رفاه خود گذشته تا بهترین شرایط را برای کودک دلبند خود فراهم کنیم. برای اینکه بتوانیم سلامت جسمی و روحی فرزند خود را تامین کنید نیاز به انجام یک سری اقدامات قبل از بارداری است و پیش از حاملگی باید انجام داد که مهم‌ترین آنها را در بالا مطرح کردیم. البته موارد دیگری نیز هستند که قبل از حاملگی بایستی با یک مشاور و پزشک زنان صحبت کرده و مشورت بگیرید.