ممنوعیت‌ های دوران بارداری ؛ بایدها و نبایدهایی که در دوره حاملگی باید انجام دهیم

ممنوعیت های دوران بارداری

بارداری دوره‌ای شیرین و لذت‌بخش برای تمام مادران است. این دوره معمولا با نگرانی‌ها، استرس‌ها و مراقبت‌هایی همراه است که رعایت آنها موجب سلامت مادر و جنین خواهد شد. ممنوعیت‌‌ های دوران بارداری چیزی بیشتر از منع مصرف نوشیدنی‌های حاوی الکل و یا مصرف دخانیات است. قوانین سخت و مشکلی وجود ندارد، اما همین چند قانون ساده و مهم سلامتی شما و جنین را تضمین خواهد کرد. از آنجا که سلامتی و ایمنی کودک در حال رشد شما ضروری است، در ادامه لیستی از کارهایی که نباید در این دوره انجام دهید، به عبارتی «ممنوعیت‌ های دوره بارداری» را تهیه کرده‌ایم.

ممنوعیت های دوران بارداری


ممنوعیت های دوران بارداری

این غذاها از ممنوعیت های دوران بارداری هستند

لیستی از غذاهایی که نباید در دوران بارداری بخورید:

  • گوشت خام و صدف؛ غذاهای دریایی خام و نیم‌پز که شامل صدف هستند، برای سلامتی مادر و جنین مضر هستند. همچنین از گوشت گاو و مرغ به صورت خام و یا کم‌پخته پرهیز کنید، چرا که خطر ابتلا به انگل توکسوپلاسموز در آنها وجود دارد.
  • ماهی‌هایی که میزان جیوه بالایی دارند؛ ماهی‌هایی مانند کوسه‌ماهی، شاه‌ماهی، ماهی خال مخالی و شمشیر ماهی دارای مقداری جیوه هستند که برای سلامتی جنین و نوزاد شما مضر است. ماهی تن نیز مقادیر کمی جیوه در خود دارد که به طور کلی مصرف آن مجاز است، اما باید با مشورت پزشک خود ماهی تن را مصرف کنید.
  • غذاهای دریایی دودی شده؛ از مصرف ماهی‌هایی که دودی شده‌اند به دلیل وجود نوعی انگل به نام لیستریا، خودداری کنید.
  • تخم مرغ خام؛ تخم مرغ‌خام و هر غذایی که شامل تخم‌مرغ خام می‌شود، جزء ممنوعیت‌ های دوران بارداری محسوب می‌شوند. حواستان به سس‌های خانگی مانند سس سزار و سس مایونز و انواع کاستارد هم باشد. تخم‌مرغ خام می‌تواند خطر ابتلا به عفونت سالمونلا را در پی داشته باشد.
  • مصرف برخی از پنیرها؛ بعضی از پنیرها مانند پنیر فتا و یا پنیرهای محلی از ممنوعیت‌ های دوران بارداری محسوب می‌شوند. برای مصرف پنیر حتما باید با پزشک متخصص خود مشورت کنید.

همچنین بخوانید: مراحل رشد جنین و پرورش نوزاد در دوران بارداری مادر چگونه است؟

شاید در نگاه اول این ممنوعیت ها برای دوران حاملگی سخت و زیاد به نظر برسند، اما هنوز هم بازه گسترده‌ای از انواع غذاهای خوشمزه وجود دارد که می‌توانید در دوران بارداری آنها را میل کنید. به یاد داشته باشید که داشتن یک رژیم غذایی متعادل در دوران بارداری از اهمیت بالایی برخوردار است. در این دوره سعی کنید از انواع پروتئین‌ها، چربی‌های سالم، آب سبزیجات و میوه‌های تازه در رژیم غذایی خود استفاده کنید.

از رنگ‌ها دوری کنید

قرار گرفتن در معرض بوی رنگ خطر مسمومیت را به‌دنبال دارد، اما از طرفی هیچ راهی برای اندازه‌گیری میزان مسمومیت بر اثر استنشاق بوی رنگ وجود ندارد. این مسمومیت بستگی زیادی به رنگ‌ها، حلال‌ها و مواد شیمیایی موجود در آنها و مدت زمانی که انسان در معرض آنها قرار می‌گیرد دارد. فرض را بر این می‌گذاریم که در حال رنگ‌آمیزی خانه‌ای با نوردهی کم هستید؛ بهتر است این مورد را در لیست ممنوعیت های دوره بارداری قرار داده و از آن پرهیز کنید.

 

همچنین رنگ‌کردن موها نیز در سه ماهه ابتدایی بارداری توصیه نمی‌شود. میزان مسمویت با رنگ مو نیز قابل اندازه‌گیری نیست اما برای احتیاط، اکثر متخصصان زنان و زایمان توصیه می‌کنند که در دوره بارداری از رنگ کردن موهای خود خودداری کنید.

ممنوعیت های دوران بارداری / قهوه

مصرف کافئین جزو ممنوعیت های دوران بارداری است

کافئین ماده‌ای محرک است؛ به این معنا که نوشیدن چند فنجان قهوه در روز موجب افزایش فشار خون، ضربان قلب و تکرر در ادرار خواهد شد؛ علاوه بر این، کافئین از جفت نیز عبور می‌کند. بدن شما توانایی هضم و دفع کافئین را دارد اما جنین شما چنین توانایی‌ ندارد؛ متابولیسم بدن کودک شما هنوز در حال رشد و کامل شدن است.

همچنین بخوانید: چک لیست پیش از بارداری ؛ آیا خوردن اسید فولیک به باردار شدن کمک می‌کند؟

لازم نیست کافئین را به‌کل فراموش کنید؛ با متخصص تغذیه و پزشک زنان مشورت کنید تا اگر منعی وجود نداشت بتوانید میزان 150 تا 300 میلی گرم در روز قهوه بنوشید. فقط این نکته را به خاطر داشته باشید که کافئین تنها در چای و قهوه وجود ندارد، بلکه در شکلات، نوشابه و برخی از داروها نیز می‌توان آن را پیدا کرد.

ممنوعیت مصرف بعضی داروهای خاص در دوران بارداری

بدون مشورت با پزشک خود هرگز دارو استفاده نکنید. برخی از داروها حاوی مواد شیمیایی هستند که برای کودک شما مضر است و حتی می‌تواند خطرات جدی برای جنین به‌دنبال داشته باشد.

از پوشیدن کفش‌های پاشنه بلند خودداری کنید

کفش‌های اسپرت و پاشنه سه سانت انتخاب مناسبی برای دوران بارداری هستند، اما کفش‌های مجلسی و پاشنه بلند از ممنوعیت‌ های دوران بارداری به‌شمار می‌روند. با بزرگ‌تر شدن شکم، مرکز ثقل شما تغییر کرده و نیاز به ثبات و پایداری بیشتری در هنگام راه رفتن دارید. علاوه ‌بر اینکه در ماه‌های آخر بارداری مچ پاها متورم شده و وزن اضافه می‌کنید و پوشیدن کفش‌های با پاشنه بلند راه رفتن را برای شما دشوار خواهد کرد.

ممنوعیت های دوران بارداری / سونا

حمام در وان آب گرم و سونای داغ

اگر در دوران بارداری احساس درد دارید، ممکن است استفاده از وان آب داغ یا آب گرم گزینه مناسبی برای تسکین درد به نظر برسد؛ اما بالا رفتن تدریجی دمای بدن در سه ماه اول می‌تواند موجب بروز نقص جنین در هنگام تولد شود. از وان آب داغ و سونای بخار و یا خشک دوری کنید.

بستر بچه گربه را تمیز نکنید

در دوره بارداری توصیه می‌شود که از تعویض محل خواب و نظافت بچه‌گربه دوری کنید. اما اگر مجبور به این‌کار هستید، ابتدا دستکش پوشیده و پس از اینکه کار خود را انجام دادید، دست‌هایتان را با دقت بشویید. مدفوع گربه حاوی انگل توكسوپلاسموز است که بیماری نادر انگلی توكسوپلاسموز را در پی دارد.

همچنین بخوانید: تغذیه بارداری ؛ چه غذاهایی مناسب دوران بارداری هستند؟

ممنوعیت دخانیات در بارداری

از مصرف دخانیات و قرار گرفتن در معرض دود خودداری کنید

مصرف دخانیات را می‌توان خطرناک‌ترین مورد در لیست ممنوعیت‌ های دوران بارداری دانست. در این دوران باید از مصرف سیگار و قلیان دوری کرده و حتی در معرض دود دخانیات قرار نگیرید. تقریبا 4000 نوع ماده شیمیایی در دود سیگار و قلیان وجود دارد که برخی از آنها موجب بروز سرطان خواهند شد. قرار گرفتن در معرض دود دخانیات عوارض زیر را در پی دارد:

  • سقط جنین
  • زایمان زودرس
  • کمبود وزن نوزاد در هنگام تولد
  • مشکلات رفتاری کودک
  • سندرم مرگ ناگهانی نوزاد

از نشستن و ایستادن برای مدت طولانی خودداری کنید

در دوران بارداری، نشستن و ایستادن بیش از حد طولانی می‌تواند مشکلاتی مانند تورم مچ‌پا و یا مشکلات وریدی را در پی داشته باشد. اگر نشسته‌اید سعی کنید هر 15 دقیقه، کمی قدم بزنید. و یا اگر برای مدت طولانی ایستاده‌اید، حتما برای دقایقی بنشینید.

از مهم‌ترین ممنوعیت های دوران بارداری : هر آنچه می‌خوانید را باور نکنید

در دوران بارداری معمولا مادرها به دلیل کنجکاوی سعی دارند اطلاعات مختلف این دوره را مطالعه کنند. در بسیاری از مواقع با تناقض در اطلاعاتی که در کتاب‌ها، مجلات و یا در اینترنت می‌خوانید مواجه خواهید شد. بهترین راه، مشورت با پزشک متخصص و یا مشاور است. به غرایز خود اطمینان داشته باشید و هرچه می‌خوانید را باور نکنید.