تمیز کردن ظروف سرامیکی آشپزخانه با کاربردی ترین روش های شناخته شده

تمیز کردن ظروف سرامیکی

آشنایی با روش‌های درست تمیز کردن ظروف سرامیکی در افزایش طول عمر و نگهداری از این ظروف آشپزخانه بسیار اهمیت دارد. امروزه از ظروف متنوعی در آشپزخانه استفاده می‌شود که یکی از محبوبترین آنها ظروف سرامیکی هستند. اگر به نکاتی ساده اما موثر برای تمیز کردن این ظروف توجه شود، می‌توان علاوه بر استفاده بهینه و مناسب، در هزینه‌ها هم صرفه‌جویی کرد.

حتما برای شما هم پیش آمده که هنگام مکالمه با تلفن یا تماشای تلویزیون چیزی را روی تابه سوزانده باشید. این اتفاق می‌تواند به‌دلیل زیاد بودن شعله یا کم بودن روغن هم رخ دهد. سوالی که چنین مواقعی در مورد ظروف سرامیکی پیش می‌آید اینست که آیا برای تمیز و پاک کردن سوختگی‌ها چسبیده بر روی ظرف سرامیکی یا تفلون باید سطح آن را خراش دهیم و یا آن‌را دور بیندازیم؟!

تمیز کردن ظروف سرامیکی / ظروف سرامیکی رنگی

در حالی‌که به‌نظر می‌رسد پوشش نچسب ظروف سرامیکی آشپزخانه نیاز به مراقبت چندانی ندارد، اما اگر غذا با دمای بالا در آنها بسوزد مانند سیاه شدن داخل قابلمه گرانیتی، لکه‌های پاک نشدنی زیادی بر جای می‌ماند. با فرانو همراه باشید تا شما را با چند ترفند ساده اما کاربردی برای تمیز کردن ظروف سرامیکی آشنا کنیم. رعایت این نکات باعث خواهد شد تا برای مدت طولانی‌تری از این ظروف استفاده کنید.


آنچه در این مقاله خواهید خواند:

کاربردی ترین روش‌های تمیز کردن ظروف سرامیکی


ظروف سرامیکی به دلیل سطح نچسبی که دارند یکی از محبوبترین ظروف آشپزخانه هستند. البته باید این را هم بدانیم که این نوع ظروف به طور کامل از سرامیک ساخته نشده‌اند و تنها لایه‌ای نازک بر روی بدنه اصلی فلزی ظرف از جنس سرامیک است. بدنه ظروف سرامیکی آشپزخانه می‌تواند از جنس چدن، مس، آلومینیوم یا فولاد ضد زنگ باشد. این نکات می‌تواند در تميز كردن بدنه قابلمه تفلون رنگی نیز به‌کار رود.

چگونه ظروف سرامیکی را تمیز کنیم؟

برای تمیز کردن و شستن ظروف سرامیکی که تازه خریده‌اید باید به چند نکته کلیدی و موثر توجه کنید، این نوع ظروف آشپزخانه را با آب ولرم و دست بشویید و سپس با پارچه‌ای نرم خشک کنید تا ذرات گرد و غبار سرامیک و کثیفی‌هایی که در حین ساخت و حمل و نقل روی سطح آن جمع شده‌اند به‌طور کامل پاک شود.

ظروف سرامیکی باید بعد از هر بار استفاده شسته شوند تا ذرات غذا از بین برود. هر چند وقت یک‌بار سطح ظروف را از نظر تغییر رنگ بررسی کرده و برای از بین بردن لکه‌ها وقت بگذارید؛ آنها را به طور کامل بررسی کنید تا از آسیب‌های احتمالی جلوگیری شود. البته اگر پیش از این به ظرف خود آسیب وارد کرده‌اید باید بدانید که امکان بازسازی ظروف سرامیکی وجود دارد و سرامیک کردن قابلمه و ماهیتابه توسط افرادی که تخصص این‌کار را دارند انجام می‌شود.

همچنین بخوانید:  ۱۰ نکته ضروری جهت نگهداری از لوازم آشپزخانه و حل مشکلات رایج آنها

شست و شوی درست ظروف آشپزخانه


مواد مورد نیاز برای تمیز کردن ظروف سرامیکی

  • آب ولرم
  • مایع ظرف‌شویی مناسب
  • جوش شیرین
  • آب اکسیژنه (هیدروژن پراکسید)
  • اسفنج یا پارچه نرم
  • حوله ظرفشویی

برای افزایش طول عمر ظروف سرامیکی خود مراحل زیر را انجام دهید:


به ظروف سرامیکی فرصت دهید تا به طور کافی خنک شوند – مهم‌ترین نکته در شروع تمیز کردن ظروف سرامیکی

برای تميز كردن بدنه و کف قابلمه سرامیکی و دیگر ظروف آشپزخانه که پوشش‌ سرامیکی دارند، باید به این نکته بسیار مهم توجه داشته باشید که این نوع ظروف در برابر تغییرات شدید و سریع دما به خوبی پاسخ نمی‌دهند و توجه نکردن به این موضوع می‌تواند به آنها آسیب زیادی بزند؛ بنابراین بهتر است به این نوع ظروف آشپزخانه فرصت دهید تا به‌طور کامل خنک شوند. برای تميز كردن قابلمه چدن نیز رعایت این نکته موثر است.


سینک ظرفشویی را با آب ولرم و مایع ظرفشویی مناسب پر کنید

برای تميز كردن بیرون قابلمه سرامیکی و همچنین داخل آن در مرحله اول بهتر است سینک ظرفشویی را با آب ولرم و مقداری مایع ظرفشویی مناسب پر کنید.


از اسفنج نرم استفاده کنید

نکته کاربردی و موثر دیگری که باید در تمیز کردن ظروف سرامیکی مور توجه قرار دهید، استفاده از اسفنجی نرم (تفلون‌شوی) است. انتخاب اسفنج مناسب یا پارچه‌ای نرم، از خط افتادن بر روی پوشش سرامیکی و از بین رفتن سریع آن جلوگیری می‌کند.

تمیز کردن مناسب ظروف سرامیکی با اسفنج نرم

توجه کنید که برای تميز كردن پشت ظروف سفید سرامیکی و قابلمه سرامیکی رنگی و داخل آن، به‌هیچ وجه از اسکاج سیمی یا سیم ظرف‌شویی استفاده نکنید؛ آنها باعث ایجاد خراشیدگی‌ و آسیب رساندن به سطح و کاهش کیفیت نچسب بودن ظرف سرامیکی می‌شوند.

همچنین بخوانید:  چگونه ضدعفونی کردن سبزیجات و میوه ها را در شرایط خاص انجام دهیم؟

خشک کردن بعد از شست و شو را فراموش نکنید

بعد از شستن و تمیز کردن ظروف سرامیکی و هر ظرف آشپزخانه دیگری بهتر است آنها را کاملا خشک کنید. برای تميز كردن بدنه قابلمه رنگی خود از آب ولرم استفاده کنید و سپس با حوله‌ای نرم آن‌را خشک کنید یا فرصت دهید تا در هوای آزاد به طور کامل خشک شوند.


مواد غذایی چسبیده را با جوش شیرین پاک کنید – از چالش‌های پرتکرار هنگام تمیز کردن ظروف سرامیکی

یکی از چالش‌هایی که هنگام تميز كردن داخل قابلمه سرامیکی رنگی و جرم گیری ظروف تفلون ممکن است شما را درگیر کند، چسبیدن مواد غذایی به پوشش سرامیکی و تفلون آن است. در چنین مواقعی به ظروف خود اجازه دهید تا به مدت 30 دقیقه در آب گرم و مایع ظرفشویی باقی بمانند. یک اسفنج مرطوب را به جوش شیرین خشک آغشته کرده و از آن برای حذف باقی مانده غذا استفاده کنید. خشک کردن ظروف با پارچه نرم را هم فراموش نکنید.

اگر ماده غذایی یا لکه روغن روی قابلمه و سطح ظروف سرامیکی به طور کامل از بین نرفت، کف ظرف جوش شیرین بپاشید و یک یا دو قاشق غذاخوری به آن آب داغ اضافه کنید. اجازه دهید تا به مدت 30 دقیقه در ظرف باقی بماند و سپس آن را با اسفنج و حرکات دایره‌ای شکل بشویید. در صورت نیاز این کار را چند بار تکرار کنید تا از بین بردن لکه ظروف سرامیکی شما به‌خوبی انجام شده و کاملا تمیز شوند. این روش در پاک كردن سوختگي كف قابلمه تفلون و برای تميز كردن قابلمه چدن سوخته نیز کارایی دارد.

پاک کردن مواد غذایی چسبیده با جوش شیرین


تغییر رنگ ظروف سرامیکی را با آب اکسیژنه از بین ببرید

بعد از استفاده طولانی مدت و مداوم، شما شاهد تغییر رنگ ظروف سرامیکی رنگی خود خواهید بود. طرز تميز كردن قابلمه سرامیکی رنگی و ماهیتابه‌های سرامیکی کار چندان سختی نیست. برای جرم گیری ظروف به مقدار کافی  آب اکسیژنه رقیق (3 درصد) را کف ظرف بریزید و توجه داشته باشید زمانی‌که محلول آب‌ اکسیژنه را در ظرف می‌ریزید بایستی کف کند؛ اگر چنین نبود، آب اکسیژنه تازه نیست و تاثیر چندانی ندارد و بهتر است یک بطری جدید بخرید.

اجازه دهید تا این محلول شگفت‌انگیز به مدت 30 دقیقه در ظرف باقی بماند، سپس آن را بشویید و خوب خشک کنید. پس از تميز كردن بدنه و بیرون قابلمه سرامیکی رنگی خواهید دید که آب اکسیژنه چگونه باعث براق شدن و افزایش عمر ظروف سرامیکی شما خواهد شد.

همچنین بخوانید:  10 ترفند اصلی آشپزی برای اینکه تبدیل به یک سرآشپز حرفه ای شوید

هیدروژن پر اکسید / آب اکسیژنه


نکاتی موثر برای افزایش ماندگاری ظروف سرامیکی

  • برای پاک کردن ظرف سرامیکی رنگی و همچنین تميز كردن قابلمه سوخته تفلون خود همیشه آنها را با دست بشویید و سعی کنید از ماشین ظرفشویی استفاده نکنید؛ زیرا ممکن است مواد شوینده آنها حاوی سفید کننده و اسید سیتریک باشند که برای ظروف آشپزخانه سرامیکی شما بسیار مضر است.
  • هنگام تمیز کردن ظروف سرامیکی خود هیچگاه از پاک کننده‌های ساینده یا اسکاچ‌های سیمی و سیم‌های ظرف‌شویی استفاده نکنید.
  • مراقب باشید تا ظروف آشپزخانه شما دچار تغییرات ناگهانی دما نشوند و همیشه قبل از شست و شو فرصت دهید تا به اندازه کافی خنک شوند؛ مخصوصا زمان تميز كردن قابلمه سرامیکی سوخته !
  • هنگام آشپزی هرگز از کف‌گیر و قاشق فلزی که باعث خراش و آسیب رساندن به پوشش سرامیکی می‌شوند استفاده نکنید. بهترین انتخاب، قاشق و کفگیر‌های پلاستیکی، چوبی یا نایلونی هستند.
  • هرگز مواد غذایی خود را در ظروف سرامیکی برش نزنید تا از آسیب‌های جدی جلوگیری شود.
  • حتی با استفاده درست، پوشش سرامیکی بعد از چندین سال شروع به از بین رفتن می‌کند. در چنین شرایطی هرگز برای تمیز کردن ظروف سرامیکی از آبلیمو یا سرکه استفاده نکنید. خاصیت اسیدی آنها باعث می‌شود پوشش سرامیکی ظرف زودتر از بین رود.
  • برای پخت و پز از کمی روغن یا کره استفاده کنید و در حد امکان از اسپری‌های روغنی آشپزی استفاده نکنید. با اسپری کردن امکان دارد مواد غذایی محکم به سطح ظرف بچسبند و به‌سختی پاک شوند؛ همچنین می‌توانند حاوی موادی باشند که برای ظروف سرامیکی بسیار مضر است.
  • هنگام پخت و پز از دمای بسیار بالا استفاده نکنید؛ درجه حرارت پایین تا متوسط مناسب است. در زمان تميز كردن زودپز سوخته یا تميز كردن ظروف تفلون سوخته خود این نکته بسیار مهم را به‌خاطر بسپارید.
  • ظروف سرامیکی را بدون محافظ بین ظروف دیگر قرار ندهید تا از آسیب‌های احتمالی که ممکن است به سطح داخلی و خارجی آن وارد شود جلوگیری کنید.

ظروف سرامیکی نچسب


نتیجه گیری

با انجام تمام این نکات و شست و شوی دقیق ظروف آشپزخانه خود از جمله ظروف سرامیکی می‌توانید در کاهش هزینه‌ها بسیار موفق عمل کنید و طول عمر ظروف خود را به آسانی افزایش دهید. ترفند‌های خانه‌داری همواره از کاربردی‌ترین راه‌ها برای داشتن زندگی مطلوب‌ بوده‌اند، پس توجه به آنها را فراموش نکنید.

مهم نیست که تصمیم دارید پاک كردن سوختگی كف قابلمه چدن یا سرامیک و تفلون را با جوش شیرین انجام دهید یا سرکه، به‌یاد داشته باشید که شستن آن با آب گرم، مایع ظرفشویی و یک اسفنج یا پارچه نرم لازم است. خشک کردن کامل ظروف بعد از شستشو را فراموش نکنید! رها کردن یک ظرف سرامیکی مرطوب به‌حال خود می‌تواند به پوشش آن آسیب زده و خاصیت نچسب بودن آن‌را کم کرده یا حتی از بین ببرد.

سوالات متداول درباره تمیز کردن ظروف سرامیکی آشپزخانه

مهم‌ترین نکات در زمان تمیز کردن ظروف سرامیکی آشپزخانه چیست؟

۱ـ برای تمیز کردن ظروف سرامیکی اجازه دهید به‌طور کامل خنک شوند. ۲ـ از آب ولرم استفاده کنید. ۳ـ از پارچه یا اسفنج نرم استفاده کنید. ۴ـ برای پاک کردن مواد غذایی چسبیده از جوش شیرین استفاده کنید. ۵ـ از شعله خیلی زیاد استفاد نکنید. ۶ـ برای سرخ کردن به اندازه کافی روغن استفاده کنید. ۷ـ پس از شستشوی ظروف سرامیکی حتما با یک پارچه نرم آن‌ها را خشک کنید.

نحوه تميز كردن قابلمه سراميكی چگونه است؟

برای تمیز کردن قابلمه و ماهیتابه سرامیکی به مواد زیر نیاز دارید: آب ولرم؛ مایع ظرف‌شویی مناسب؛ جوش شیرین ؛ آب اکسیژنه (هیدروژن پراکسید)؛ اسفنج یا پارچه نرم؛ حوله آشپزخانه یا ظرفشویی. سینک ظرفشویی را با آب ولرم و مایع ظرفشویی مناسب پر کنید و صبر کنید تا قابلمه سرامیکی شما کاملا سرد شود. حتما از اسفنج نرم استفاده کنید و پس از شستشو با حوله آشپزخانه ظروف را به‌طور کامل خشک کنید. جزئیات کامل در مورد تمیز کردن ظروف سرامیکی را در همین صفحه از وبسایت فرانو بخوانید.

چگونه می‌توان از سوختن مواد غذایی روی ظروف و تابه ‌های‌ سرامیکی جلوگیری کرد؟

اشتباه اصلی در هنگام سرخ کردن‌، اضافه نکردن روغن کافی به ظرف است. به‌یاد داشته باشید که حتی تابه های سرامیکی با خاصیت ضد چسبندگی به مقدار مناسبی روغن نیاز دارند. سرخ کردن بدون چربی باعث گرم شدن بیش از حد ظروف آشپزی می‌شود و در مدت زمان کوتاهی پوشش سرامیکی آنها آسیب دیده و خاصیت نچسب بودن خود را از دست می‌دهند. علاوه بر این‌، توجه به درجه حرارت و نوع روغن و چربی که از آن استفاده می‌کنیم بسیار مهم است. در تنظیم شعله دقت کنید‌، شعله خیلی زیاد به ظرف شما آسیب می‌زند.

چگونه ظروف سرامیکی سوخته را تمیز کنیم؟

وقتی غذایی را روی تابه می‌سوزانید به هیچ عنوان دیواره‌ها و کف ظرف را خراش ندهید. به‌یاد داشته باشید که هر چه سریع‌تر شروع به تمیز کردن آن کنید‌، در این کار موفق‌تر خواهید بود. ساده‌ترین راه این است که اجازه دهید ظرف خنک شود، سپس داخلش آب گرم بریزید و حدود ۳ ساعت صبر کنید. سپس با یک اسفنج یا پارچه نرم سوختگی‌ها را تمیز کنید. اگر جواب نگرفتید، ۳ قاشق چای‌خوری جوش شیرین را در همان ظرف سرامیکی سوخته با آب داغ حل کنید و حدود ۱۵ دقیقه بجوشانید. جوش شیرین محل سوختگی‌ها را حل کرده و به‌سرعت آنها را از بین می‌برد. برای نتیجه بهتر می‌توانید ۳ قاشق چای‌خوری سرکه به محلول آب و جوش شیرین اضافه کنید و آن را حدود ۱۵ دقیقه بجوشانید. آخرین روش تمیز کردن سوختگی‌ها ریختن سرکه در ظرف و ماندن برای یک شب است.