ابتلا به بیماری کرونا (کووید ۱۹) با جنسیت افراد رابطه مستقیم دارد

بیماری کرونا / Coronavirus

بیماری کرونا یا کووید ۱۹ تا کنون به ۲۸ کشور دنیا رسیده و بیش از ۷۷ هزار نفر را آلوده کرده است. این تعداد رو به گسترش است و خطر همه‌گیری در جهان وجود دارد.

دبیر کل سازمان جهانی بهداشت (WHO) از افزایش آمار مبتلایان به ویروس کرونا در سراسر جهان و افزایش موارد ابتلا در ایران، کره جنوبی و ایتالیا ابراز نگرانی کرده است. آقای آدهانوم از بسته‌تر شدن پنجره فرصت مهار ویروس کرونا با گذشت زمان صحبت کرده است و این‌که چگونه این ویروس در سایر نقاط جهان گسترش یافته است.

با تایید رسمی مقامات وزارت بهداشت ایران، ویروس کرونا پایش به ایران هم رسید و  تا کنون ۶۱ نفر مبتلا شده‌ و ۱۳ نفر هم فوت کرده‌اند.

بیماری کرونا / Coronavirus

در گزارش هفتگی وب سایت خبری China CDC Weekly تعداد ۱۰۲۳ مورد مرگ مبتلایان به ویروس کرونا در این هفته‌ اعلام شده و در نتیجه تعداد مرگ و میر مبتلایان به کووید ۱۹ در کشور چین به بیش از ۲۳۰۰ مورد رسید.

این گزارش، میزان مرگ و میر را ۲.۳ درصد نشان می‌دهد (۲۳ فوتی از هر ۱۰۰۰ مورد ابتلا) و این آمار تلفات، تنها بر اساس تعداد ۴۴.۶۷۲ مورد مبتلایان کووید ۱۹ در این هفته ارائه شده است. از آن‌جا که شهر ووهان در استان هوبئی چین، کانون گسترش ویروس کرونا بوده است و بیشترین مبتلایان و تلفات هم در این شهر بوده است، این آمار نسبت به سایر اطلاعات قوی‌تر و قابل استناد‌تر هستند.

هر کس در دنیا، چه روی زمین یا دریا احتمال دارد که به کووید ۱۹ مبتلا شود و ترس‌ها و حقایق زیادی در مورد بیماری کرونا وجود دارد.

بیماری کرونا / Coronavirus

چند عامل مهم جمعیتی در شدت علائم و میزان مرگ و میر بیماری کرونا


افراد مسن و کهنسال در مقابل بیماری کرونا آسیب‌پذیر هستند

از تعداد ۱۰۴۸ مورد ابتلای افراد بالای ۸۰ سال به کووید ۱۹، تعداد ۲۰۸ نفر از آن‌ها فوت کرده‌اند. این بدان معناست که تقریبا ۱۵ درصد از مبتلایان جان خود را از دست داده‌اند. در مقابل از تعداد ۴۱۶ مورد ابتلای کودکان زیر ۹ سال و تعداد ۵۴۹ مورد از مبتلایان ۹ تا ۱۹ ساله، حتی یک مورد فوت هم مشاهده و گزارش نشده است.

افراد مبتلا به بیماری‌های مزمن بیشتر در معرض خطر کووید ۱۹ هستند

حدود ۵ هزار نفر از مبتلایان به کرونا، از قبل هم سابقه بیماری‌هایی مانند: فشار خون بالا، دیابت، بیماری‌های قلبی، بیماری‌های مزمن ریه یا سرطان داشته‌اند. متوسط میزان مرگ و میر در این گروه بین ۵ تا ۱۰ درصد بوده است. این در حالی‌است که میزان مرگ و میر تعداد ۱۵ هزار مبتلا به کرونا که سابقه بیماری مزمن قبلی نداشته‌اند، کمتر از ۱ درصد گزارش شده است.

مبتلایان به بیماری کرونا در این ماه، خوش‌شانس‌تر از آن‌هایی بوده‌اند که ماه گذشته مبتلا شده‌اند

میزان مرگ و میر کسانی که قبل از ۱۰ ژانویه ۲۰۲۰ مبتلا شده بودند، حدودا ۱۵ درصد بوده است. این در حالی‌است که مبتلایان ۱ فوریه تا کنون، میزان مرگ و میرشان کمتر از ۱ درصد بوده است. این موضوع بدلیل آگاهی بیشتر در مورد ویژگی‌های ویروس، شناخت زودهنگام و مداخلات بهتر درمانی است.

بیماری کرونا / Coronavirus

مردان در برابر کووید ۱۹ آسیب‌پذیرتر از زنان

بر اساس مقاله‌ای که این هفته در نیویورک تایمز منتشر شد، میزان ابتلای مردان و زنان تقریبا مساوی است (۵۱.۴ درصد مبتلایان مردان هستند)، اما میزان مرگ و میر در بین مردان ۲.۸ درصد است، در حالی‌که این رقم در زنان ۱.۷ درصد بوده است.

در تمام گروه‌های سنی، مردان آسیب‌پذیرترند و این موضوع در مورد بیماری‌های مشابه دیگری که عامل آن‌ها کروناویروس‌ها بوده‌اند هم اثبات شده است. در گذشته بیماری سارس (SARS) و مرس (MERS) _اولی سندرم حاد تنفسی و دومی به سندرم نارسایی تنفسی خاورمیانه_ هم در میان مردان تلفات بیشتری داشتند.

در آزمایش موش‌هایی که به SARS و MERS آلوده شده بودند، مشخص شد که موش‌های نر نسبت به موش‌های ماده برای ابتلا به بیماری مستعدتر هستند و از بین بردن تخمدان‌ها یا مسدود کردن هورمون استروژن در موش‌های ماده، آن‌ها را مستعد ابتلا به ویروس و مرگ و میر ناشی از آن می‌کند.

یکی از ایده‌هایی که در مورد کرونا در حال بررسی است، ماهیت محافظتی استروژن در چنین بیماری‌هایی است. علاوه بر استروژن، ممکن است وجود دو کروموزوم X، که ژن‌هایی را برای مصونیت و ایمنی حمل می‌کنند، در تفاوت بیولوژیکی بین زنان (که دو کروموزوم X دارند) و مردان (که دارای یک کروموزوم X هستند) برای ایمنی در مقابل کووید ۱۹ نقش داشته باشند.

همچنین بخوانید: کرونا ؛ حقایق و ترس ها: ۵ نکته که باید در مورد ویروس کرونا بدانید

پاسخ قوی‌تر سیستم ایمنی بدن زنان، توضیح می‌دهد که چرا زنان بیشتر از مردان مستعد ابتلا به بیماری‌های خود ایمنی مانند لوپوس، آرتریت روماتوئید و انواع خاصی از بیماری تیروئید هستند. در این بیماری‌ها دستگاه ایمنی حالتی بیش‌فعال پیدا می‌کند و به اندام‌ها و بافت‌های خود بدن حمله می‌کند. در واقع در بیماری خود ایمنی، سیستم ایمنی شخص به آنتی بادی‌ها حمله می‌کند که به سلول های خاصی حمله می‌کنند و این موضوع منجر به پاسخ التهابی و بیماری مزمن در یک یا چند اندام بدن می‌شود. زنان بیش از سه برابر مردان احتمال ابتلا به یک بیماری خود ایمنی را دارند.

بیماری کرونا / Coronavirus

سیگار یکی از عوامل اصلی ضعف در برابر بیماری‌ها

حدود یک سوم سیگاری‌های جهان در چین زندگی می‌کنند و بیش از نیمی از مردان چینی سیگار می‌کشند و این در حالی‌است که حدود ۲ درصد از زنان چینی سیگار می‌کشند. ضعف ایمنی بدن، ریه‌ها و سیستم تنفسی به دلیل استعمال سیگار در زمان ابتلا به بیماری‌های مزمن ریه ثابت شده است. شدت عوارض و مرگ و میر ناشی از بیماری‌هایی مانند SARS ،MERS و COVID-19 در بین سیگاری‌ها بیشتر از سایرین است.

زنان به سلامتی خود بیشتر از مردان اهمیت می‌دهند

از دیدگاه سلامت اجتماعی، معمولا زنان در مراحل ابتدایی بیماری‌های خود به پزشک مراجعه می‌کنند و برای درمان در مراحل اولیه بیماری خود اقدام می‌کنند.

درست است که شستشوی دست‌ها با صابون به‌طور کامل از انتقال ویروس جلوگیری نمی‌کند، اما تاثیر بسیار زیادی در کم کردن احتمال ابتلا به بیماری کرونا دارد. برخی از گزارش‌ها نشان می‌دهد که مردان خیلی کمتر از زنان برای شستن دستان خود از صابون استفاده می‌کنند. پس از این بعد، اگر مردی از دستشویی بیرون آمد و خواست با شما دست بدهد، بیشتر مراقب باشید!

همچنین بخوانید: راه های تقویت روحیه و بازسازی در شرایط سخت و زمانی که در خانه هستید

جهان به همه‌گیری بیماری کرونا یا کووید ۱۹، روز به روز نزدیک‌تر می‌شود و هنوز نشانه‌هایی از کندی در میزان ابتلا دیده نشده است. با این ‌حال هر چه پیش می‌رویم شناخت از آن بیشتر شده و مداخله‌های درمانی اولیه مناسب‌تری انجام می‌شود. نتایج درمانی اخیر به ویژه در مردان مسن امیدوار کننده بوده است.

امیدواریم که دانشمندان هر چه زودتر بتوانند پیشرفت ویروس کرونا را مهار کنند. شاید این آرزو امروز محقق نشود، اما فکر کردن به این موضوع که علم قطعا و به‌زودی افسار کرونا را نیز خواهد کشید و آن‌را مهار خواهد کرد، حس خوبی در انسان بوجود می‌آورد.