10 نمونه از بهترین گیاهان تراریوم که با کمی مراقبت به خوبی رشد می‌کنند

گیاهان تراریوم

انتخاب بهترین و مناسب‌ترین گیاهان تراریوم نیاز به دقت ویژه‌ای دارد؛ زیرا عوامل بسیاری هستند که بر روی رشد گیاه تراریومی تاثیر گذارند. با فرانو همراه باشید تا لیستی از برترین و بهترین گیاهان تراریومی را به شما معرفی ‌کنیم که نیاز به مراقبت کمی دارند و یک تازه‌کار هم می‌تواند با چند ترفند ساده آنها را به خوبی پرورش دهد.

بهترین گیاهان تراریومی


معرفی 10 مورد از بهترین گیاهان تراریوم که به مراقبت کمی نیاز دارند


تراریوم (Terrarium) یا تراریا (terraria) یا گیاهان داخل تراریوم اغلب به عنوان وسایل تزئینی در خانه یا محل کار و محیط‌های اداری نگهداری می‌شوند و یکی از راحت‌ترین و در عین‌حال زیباترین روش‌های نگهداری گل و گیاه هستند. اگر دوست دارید که در خانه یا محل کار قسمتی کوچک از طبیعت را داشته باشید اما وقت و حوصله نگهداری از گلدان‌ها را ندارید، می‌توانید تراریوم بخرید یا خودتان درست کنید.

در یک تراریوم بسته (محفظه شیشه‌ای کوچک شبیه به آکواریوم)، پرورش گیاهان تراریوم راحت است و معمولا به آب نیازی ندارند و با مراقبت اندک به‌خوبی برای سال‌ها رشد می‌کنند. راه‌های بسیاری برای نگهداری گلهای آپارتمانی وجود دارد که توجه به آنها برای حفظ بهتر گیاه شما موثر است؛ هر چند که نحوه کاشت گیاهان در تراریوم و نگهداری از آنها کار بسیار آسانی است.

گیاهان مخصوص تراریوم / اما گیاهان تراریوم چیست؟

تراریوم چیست؟


تراریوم به معنی باغ شیشه‌ای است و در فارسی «خاکزی‌دان» نیز گفته می‌شود. تراریوم معمولا محیطی است کوچک با رطوبت بالا (مانند گلخانه) برای نگهداری گیاهانی که در محیط‌های مرطوب گرمسیری می‌رویند (مثلا گیاهان تراریوم استوایی). گرمای ورودی در تراریوم مهر و موم شده و بدون منفذ یک چرخه آب در مقیاس کوچک را ایجاد کرده و رطوبت حاصل از خاک و گیاهان در دمای بالا در داخل تراریوم تبخیر شده و دوباره این بخار آب روی دیواره های ظرف جمع و در نهایت دوباره به گیاهان و خاک برمی‌گردد. نوری که از محفظه شیشه‌ای عبور می‌کند باعث فتوسنتز در گیاه تراریومی می‌شود.

همچنین بخوانید: بهترین گلهای آپارتمانی که باعث طراوت و زیبایی فضای خانه شما خواهند شد

* نگهداری گیاهان تراریوم رو باز و فرایند رشد گیاه و نوع گیاهانی که مناسب آن هستند با تراریوم بسته متفاوت است. ابیاری گیاهان تراریوم رو باز هم موضوع مهمی است و بسته به نوع گیاه متفاوت خواهد بود.

انواع تراریوم:

  • تراریوم رو باز که در برخی موارد به اشتباه ویواریوم (vivarium) نیز گفته می‌شود.
  • تراریوم بسته که ممکن است گاهی اوقات (مثلا هفته‌ای یک‌بار) برای تهویه و خروج رطوبت اضافی محفظه باز شود.

گیاهان مخصوص و مناسب تراریوم

اکثر گیاهان تراریومی بومی جنگل‌های مرطوب جنوب شرقی آسیا، قاره آفریقا و جنوب و مرکز قاره آمریکا هستند. اکثر گیاهان مخصوص تراریوم با یکدیگر سازگار هستند و در یک ظرف شیشه‌ای و سر بسته کنار هم رشد می‌کنند.

تاریخچه گیاهان تراریومی

اولین تراریوم به‌طور اتفاقی توسط یک گیاه‌شناس به‌نام ناتانیل باگشاو وارد (Nathaniel Bagshaw Ward) در سال ۱۸۴۲ ساخته شد. آقای وارد علاقه زیادی به مشاهده رفتار حشرات داشت و به طور تصادفی یکی از محفظه‌های شیشه‌‌ای که برای نگهداری حشرات استفاده می‌کرد را بدون مراقبت رها کرد. یک هاگ سرخس بر روی گیاه داخل شیشه جوانه زده و شروع به رشد کرد؛ بدین ترتیب به‌طور کاملا ناخواسته، این شیشه تبدیل به اولین تراریوم تاریخ شد. این اتفاق که در دوران ویکتوریا رخ داد، به‌سرعت در میان انگلیسی‌ها محبوب شد و با توجه به نام مخترع تصادفی آن، به کیس یا محفظه واردی (Wardian case) معروف شد.

آقای وارد تصمیم گرفت با این روش گیاهان بومی انگلیس را به سیدنی استرالیا صادر کند و برای ساختن تعداد بیشتری محفظه واردی، نجارهایی استخدام کرد. پس از ماه‌ها سفر دریایی، گیاهان به خوبی رشد کرده و سالم بودند و با همین روش گیاهان بومی استرالیا به لندن فرستاده شدند و آقای وارد گیاهان استرالیایی خود را در شرایط عالی تحویل گرفت. این اختراع یا کشف اتفاقی او نشان داد که گیاهان می‌توانند بدون تهویه و در محفظه مهر و موم شده به رشد خود ادامه دهند. کیس‌های واردی برای چندین دهه برای حمل گیاهان در سر تا سر امپراتوری بریتانیا مورد استفاده قرار می‌گرفت.

همچنین بخوانید: چگونه عمر گلها را طولانی تر کنیم؟ 8 ترفند کاربردی افزایش عمر گلها

گیاهان تراریوم

اسامی گیاهان تراریوم که در این مطلب معرفی خواهند شد:

  • پیلای برگ کوچک یا سرخس توپخانه ای
  • گیاه آلومینیومی
  • گیاه خال صورتی
  • گیاه دعاخوان
  • پوتوس یا پتوس
  • گیاه قاشقی
  • گیاه اشک بچه
  • سرخس دکمه‌ای
  • گیاه انجیر چسب
  • گیاه کروتون

نکته: اگر خودتان قصد ساخت یک تراریوم را دارید، گیاهانی بخرید که به اندازه کافی کوچک و مناسب شیشه تراریوم شما باشند. بهتر است که گیاهان تراریوم (مخصوصا در بسته) دیواره محفظه را لمس نکنند؛ برای اطمینان در زمان خرید و تهیه گیاهان تراریوم می‌توانید شیشه را با خود به گلخانه یا گلفروشی برده یا ابعاد آن‌را اندازه بگیرید و در زمان خرید گیاه تراریومی با خود داشته باشید.


پیلای برگ کوچک یا سرخس توپخانه ای (Artillery fern)

تصاویر گیاهان تراریوم / سرخس توپخانه ای

یکی از گیاهان مناسب برای ساخت تراریوم سرخس توپخانه‌ای است و برخلاف اسمش نوعی سرخس نیست و به خانواده پیله‌آ‌ ها تعلق دارد. این گیاه تراریومی را به خاطر پرتاب دانه‌هایش با صدایی عجیب تا فاصله‌ای دور سرخس می‌نامند. جدا از تمام نکات بالا، این گیاهان بافت جالب و خوبی دارند و تنها با کمی مراقبت و نگهداری می‌توانید آنها را به خوبی پرورش دهید. شرایط مورد نیاز آن، نور متوسط غیر‌مستقیم و آبیاری متوسط است. تمام این ویژگی‌های منحصر به فرد باعث شده تا این گیاه در لیست برترین گیاهان تراریومی قرار گیرد.


گیاه آلومینیومی (Aluminum Plant) ـ یکی از بهترین گیاهان تراریوم

عکس گیاهان تراریوم / گیاه آلومینیومی

گیاه آلومینیومی برای ساخت تراریوم گیاهان آپارتمانی یکی از بهترین و مناسب‌ترین گزینه‌هاست، چرا ‌که شرایط نگهداری راحتی دارد. این گیاه به نور کم تا متوسط و دمای بالا نیاز دارد. برگ‌های آن خط‌های سفید نامنظمی دارند که زیبایی خاصی به گیاه می‌بخشد. این گیاه تراریومی به سرعت رشد کرده و ریشه‌های آن به خوبی گسترش پیدا می‌کنند. تنها با برش قسمت کوچکی از آن و کاشتنش در خاکی مرطوب می‌توانید گیاه آلومینیومی را تکثیر کنید. وجود گیاه آلومینیومی در یک تراریوم گیاهان برگ دار آن‌را بسیار زیبا خواهد کرد.


گیاه خال صورتی (Polka Dot Plant)

گیاهان مناسب تراریوم در بسته / گیاه خال صورتی

یکی دیگر از گیاهان برای ساخت تراریوم ، گیاه خال صورتی است که احساس شادابی و سرزندگی خاصی را منتقل می‌کند و شما می‌توانید آن را در رنگ‌های قرمز، صورتی و نقره‌ای بیابید. خال صورتی یکی از انواع گیاهان تراریوم است که به نگهداری کمی نیاز دارد و به سرعت رشد می‌کند؛ بنابراین لازم است که بعد از مدتی تراریوم آنها را برای جلوگیری از آسیب عوض کنید. گیاه خال صورتی نور غیر مستقیم، آبیاری منظم در فصل‌های بهار و تابستان و کمتر را در دیگر فصل‌ها می‌طلبند.

همچنین بخوانید: شرایط نگهداری گلهای آپارتمانی

گیاهان مخصوص تراریوم چیست / گیاه خال صورتی


گیاه دعاخوان (Maranta Leuconeura) ـ یکی از شگفت‌انگیزترین گیاهان تراریومی

گیاهان مناسب برای تراریوم چیست / گیاه دعاخوان

گیاه دعاخوان از دیگر گیاهان برای ساخت تراریوم است که حضور آن درون تراریوم شیشه‌ای یا گلدان به زیبایی محیط اطراف شما می‌افزاید. دلیل نامگذاری این گیاه، جمع کردن برگ‌هایش در شب است. اگر به اندازه کافی نور دریافت نکند شما به‌راحتی متوجه خواهید شد؛ زیرا در طول روز هم برگ‌های خود را بسته نگه خواهد داشت. گیاه دعاخوان به محیطی گرم نیاز دارد، پس آن را کنار پنجره یا مکانی خنک نگهداری نکنید.

گیاهان تراریوم مرطوب / گیاه دعاخوان


گیاه پوتوس یا پتوس (Epipremnum aureum) ـ یکی از مقاوم‌ترین گیاهان مخصوص تراریوم

نام گیاهان تراریوم / گیاه پوتوس

پوتوس طلایی یکی از مناسب‌ترین و بهترین گیاهان برای تراریوم است که جلوه منحصر به فردی را به محیط داخلی شما می‌بخشد. این گیاه به قدری مقاوم است که به آن لقب ضدگلوله داده‌اند. برگ‌های آنها را به طور منظم هرس کنید تا سال‌ها خوب رشد کنند و گسترش یابند. شما می‌توانید گیاه پوتوس را مانند تصویر بالا با قرار دادن ساقه‌هایش درون آب تکثیر کنید. شرایط مورد نیاز این گیاه تراریومی با برگ‌های سبز و خط‌های سفید، نور غیر مستقیم و آبیاری کم است.


گیاه تراریومی قاشقی (peperomia caperata)

گیاهان هوازی تراریوم / گیاه تراریومی قاشقی

حدود 1000 نوع از این گیاه قاشقی وجود دارد که معروف‌ترین آنها peperomia caperata است. این گیاه را می‌توانید با برگ‌های فقط سبز یا سبز همراه با مقداری قرمز پیدا کنید. گیاه قاشقی جزو آن‌دسته از گل و گیاه تراریوم است که به خوبی رشد می‌کند و اگر خوش شانس باشید گاهی اوقات گل هم می‌دهد. قاشقی از جمله گیاهان خاص تراریوم است که مراقبت زیادی نمی‌خواهد و فقط مقداری روشنایی غیرمستقیم و آبیاری نیاز دارد.


گیاه اشک بچه (Baby Tears) ـ یکی از گیاهان مقاوم تراریوم

گیاهان مناسب برای تراریوم کوچک / گیاه اشک بچه

گیاه اشک بچه یکی از مقاوم‌ترین گیاهان مناسب تراریوم است که با نام‌های مختلفی از جمله اشک فرشته نیز شناخته می‌شود. این گیاه تراریومی را می‌توانید کنار درختچه‌های خود در باغچه هم بکارید، اما حضور آنها در یک تراریوم شیشه‌ای فضا را بسیار زیباتر میکند. گیاه اشک بچه به روشنایی زیاد و رطوبت کافی نیاز دارد و یکی از مناسب‌ترین و بهترین گیاهان مینیاتوری تراریوم بسته است.

همچنین بخوانید: 10 ترفند اصلی آشپزی برای اینکه تبدیل به یک سرآشپز حرفه ای شوید


سرخس دکمه‌ای (Pellaea rotundifolia)

تراریوم گیاه هوازی / سرخس دکمه‌ای

از جالب‌ترین گیاه های تراریوم می‌توان به سرخس دکمه‌ای اشاره کرد. این گیاه بومی نیوزیلند و در برابر خشکی و کم آبی بسیار مقاوم است. سرخس دکمه‌ای هم در نور زیاد و هم در سایه به خوبی رشد کرده و گسترش می‌یابد و به آبیاری هفتگی نیاز دارد. اگر خودتان قصد ساخت تراریوم دارید، در میان گیاهان مورد استفاده در تراریوم خود، سرخس دکمه‌ای را فراموش نکنید.


گیاه انجیر چسب (Creeping Fig)

تراریوم گیاه خشک / گیاه انجیر چسب

از بهترین گیاهان تراریومی گیاه انجیر چسب با برگ‌های کوچک، متنوع و قلبی شکل است که باغ شیشه‌ای شما را بسیار زیباتر و دلنشین‌تر نشان می‌دهد. این نوع از گیاهان تراریوم باغ شیشه ای می‌توانند از دیوار یا هر وسیله دیگری بالا بروند و آن را زیباتر کنند. شما به‌راحتی می‌توانید این گیاه را با برشی از شاخه آن تکثیر و پرورش دهید. گیاه انجیر چسب به نور و آبیاری کم نیاز دارد.

اگر می‌خواهید که بدون استفاده از تراریوم این گیاه را داشته باشید می‌توانید آن را کنار درختچه‌ای کوچک بکارید و شاهد پیچیدن و بالا رفتن انجیر چسب از تنه آن باشید که محیط داخلی خانه شما را خاص‌تر هم می‌کند.


گیاه کروتون (croton)

تراریوم گیاهی خرید / گیاه کروتون

در میان اسم گیاهان تراریوم یکی از خاص‌ترین آنها کروتون است که جلوه‌ای خاص به تراریوم شما می‌بخشد. این گیاه زیبا با رنگ‌ها و اشکال منحصر به فردش شناخته می‌شود. به عنوان مثال کروتون طلایی یکی از انواع آن است که رنگ‌های طلایی پاشیده شده بر روی برگ‌های آن، محیط را شاداب‌تر نشان می‌دهد. کروتون جزو گیاهان تراریوم بسته نیست و به‌خاطر ویژگی‌هایی که دارد می‌توان آن را درون یک تراریوم سر باز نگهداری کرد. گیاه کروتون نور غیر‌مستقیم و آبیاری کمی نیاز دارد و در دسته گیاهان آپارتمانی نور دوست قرار می‌گیرد.

گیاهان مخصوص تراریوم بسته / گیاه کروتون

همچنین بخوانید: چگونه لکه روغن و چربی را از روی لباس به طور کامل پاک کنیم؟

نوعی از تراریوم هم وجود دارد که محفظه آن‌را با آب پر می‌کنند و به «تراریوم آبی» معروف است. این نوع از تراریوم با استفاده از انواع گیاهان ابزی برای تراریوم یا به اصطلاح، گیاهان مخصوص تراریوم آبی ساخته می‌شود. می‌توانید علاوه بر گیاه تراریوم در آب ماهی هم نگهداری کنید (به تراریوم ماهی معروفند) و برای این‌کار نیاز به نوع خاصی از گیاهان تراریوم ماهی ندارید و اکثر ماهی‌های کوچک با انواع گیاه تراریوم آبی سازگار هستند.

گیاهان مناسب تراریوم آبی

نتیجه‌گیری


ساخت باغ شیشه‌ای بجز جنبه تزئینی و استفاده از گیاهان زینتی تراریوم، کاربردهای دیگری نیز دارد که تراریوم گیاهان دارویی یکی از آنهاست. در هر حال چند سالی است که خرید و فروش گیاهان تراریوم فراگیر شده و اگر علاقه به ساخت تراریوم دارید می‌توانید تعداد زیادی از آنها را در شهر و محل زندگی خود بیابید. با توجه به مقاومت بالا و تکثیر آسان، قیمت گیاهان تراریوم زیاد گران نبوده و مقرون به‌صرفه‌تر از بسیاری گلدان‌های معمولی است.